ВестиДогађаји

СВЕТСКИ ДАН ВОДА 2024.

Светски дан вода обележава се , сваке године , почевши од 1993.године , када је први пут обележен након што је донета одлука резолуцијом Уједињених Нација у Децембру 1992. године.

Сваке године обележава се под одређеним слоганом, за ову годину изабран је слоган ВОДА ЗА МИР, сто у фокус ставља да недостатак воде може изазвати нестабилност у свету . Према званичним подацима више од 3 милијарде људи широм света зависи од воде која прелази границе.

Светски дан вода обележава се са циљем да се скрене пажња на важност воде као основног животног ресурса и јако важно ограниченог ресурса , као и да се подсетимо да немају сви људи на планети једнак приступ пијаћој води. Процене стручњака кажу да ће  већ 2025. године чак 2/3 човечанства осетити озбиљан недостатак воде .

1,1 милијарди људи нема приступ пијаћој води , 2,5 милијарди људи нема обезбеђене основне санитарне услове , а више од 5 милиона људи умре годишње од болести које су узроковане загађеном водом.

Оно што ми као појединци можемо да учинимо јесте да воду чувамо ( не загађујемо ) и штедимо .

Јавно комунално предузеће ЈКП ”Водовод и канализација” Стара Пазова , свој допринос овом важном дану даје и на тај начин што одржава едукације о важности и штедњи воде у основним школама , на територији наше општине, које имају за циљ буђење свести код најмлађих о важности појединачног , као и колективног , доприноса очувању и штедњи воде.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *