Заштита водомера од смрзавања

 

У зимском периоду, када су температуре често испод нуле, може доћи до смрзавања и озбиљних оштећења мерних уређаја (водомера) и унутрашњих водоводних инсталација уколико се исти не заштите правовремено и на одговарајући начин.

Потрошачи који имају прописно изведена односно изграђена водомерна окна (шахте) , не треба да страхују од смрзавања водомера , јер су водомери у овако изграђеним окнима испод зоне смрзавања и уколико је водомерно окно поклопљено , не постоји опасност од овакве врсте оштећења.

Код малог броја потрошача мерни уређаји (водомери )  нису прописно смештени и у таквој ситуацији , потребно је пре свега топлотно изоловати мерне уређаје односно водомере, а битно је напоменути да само завијање водомера у крпе не представља довољну и сигурну заштиту, већ је потребно поставити преко водомера неки термоизолациони материјал као што су: стиропор, даске, стаклена вуна или слама.

Препоручујемо корисницима да провере да ли су поклопци на водоводним шахтовима добро затворени и да их не отварају на ниским температурама како не би дошло до смрзавања водомера и воде у цевима.

На горе наведене начине корисници могу да избегну прекиде водоснабдевањa у објектима, које су последица хаварија услед смрзавања цеви и водомера, као и трошкове њихових санација.

Треба повести рачуна и о водоводној инсталацији и превентивно извршити топлотну изолацију цеви у просторијама домаћинстава које се слабије или у опште не греју.

Посебну пажњу треба обратити на објекте у којима се периодично борави (викендице, празне куће..) и у којима у зимском периоду нема потрошње воде. Препоручљиво је затворити воду, преконтролисати инсталације и водомере и испустити воду из инсталација како не би дошло до смрзавања и пуцања водомера и цеви.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *